Context
Proces
Resultaat

Blok 26 - Woon&

Context
Proces
Resultaat

Op Zeeburgereiland mocht Arons & Gelauff een gebouw van veertig meter hoog ontwerpen. Het werd de blikvanger van een woonblok vol variatie.

De Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland is voor Arons & Gelauff bekend terrein: aan hetzelfde plein realiseerden we eerder al het project Heroes. Van BPD, een andere gebiedsontwikkelaar, kregen we de opdracht om Blok 26 uit te werken. De supervisor vanuit de gemeente Amsterdam daagde ons uit om een hoogteaccent aan te brengen: als het ontwerp mooi genoeg was, mocht een van de gebouwen veertig meter hoog zijn. Die kans grepen we aan; met de extra inkomsten die dat zou opleveren konden we het hele project een stukje mooier maken.

Voor het woonblok, dat later WOON& werd gedoopt, ontwierpen we in totaal zeven gebouwen. Drie grote gebouwen staan aan het plein, en langs de zijkanten van het blok liggen eengezinswoningen. De polderwoningen die BPD – oorspronkelijk het Bouwfonds – van oudsher neerzet hebben veel buitenruimte en dat wilden we in deze gebouwen laten terugkomen. Vandaar de gestapelde typologie: veel woningen hebben een terras met een etage hoger de slaapvertrekken.

We creëerden een zeer gevarieerd woningaanbod. In de hoogbouw wisselden we gezinswoningen af met appartementen voor empty-nesters of andere kleinere huishoudens, met op de onderste lagen studio’s voor starters. In de laagbouw ontwierpen we gezinswoningen met tuin en kleine appartementen met gedeeld dakterras. Zo werd het een thuis voor Amsterdammers met heel verschillende woonwensen.

Adviseurs

Goudstikker de Vries, DPA Cauberg-Huygen

Blok 26 - Woon&

Zeven woonblokken met commerciële ruimte en parkeergarage

Locatie

Zeeburgereiland, Amsterdam

Opdrachtgever

BPD | Bouwfonds gebiedsontwikkeling

Oplevering

2022

Aannemer

VolkerWessels

Binnentuin

Hosper landschapsarchitectuur

Het &-teken van WOON& staat voor shared living, een filosofie die op allerlei manieren in het project terugkomt. Zo konden bewoners kiezen voor een tweede voordeur in hun huis. Een deel van de woning krijgt daarmee een eigen opgang: ideaal voor een huurder of voor opgroeiende kinderen. Verder zijn er allerlei voorzieningen getroffen om de bewoners tot een hechte community te smeden. Het woonblok beschikt over een gemeenschappelijke zitkamer, werkruimte, sportruimte en klusruimte. Er zijn er plekken voor deelauto's, deelfietsen en zelfs deelgereedschap.

Ook is er een – deels gemeenschappelijke – binnentuin, aangelegd door Hosper. Voor de tuin vroeg het BPD Cultuurfonds een aantal kunstenaars van het Sandberg Instituut (de master opleiding van de Rietveld Academie) om ideeën. Het kunstwerk 'Table of Contents' van de Zuid-Koreaanse kunstenaar Bin Koh kwam als beste uit de bus. Zij ontwierp een betegelde tafel met een barbecue, waar bewoners samen kunnen eten én via een QR-code recepten kunnen bekijken. De binnentuin is hybride: overdag vrij toegankelijk en ’s avonds af te sluiten met een stalen schuifhekken.

'De supervisor vanuit de gemeente Amsterdam daagde ons uit om een hoogteaccent aan te brengen: als het ontwerp mooi genoeg was, mocht een van de gebouwen veertig meter hoog zijn.'

Hoog en rank

Het materiaalgebruik van het appartementengebouw is helder en ingetogen: dichte delen zijn van lichtgeel metselwerk in tegelverband, balkons van beton en alle hekwerken van glas om beschutting te bieden aan de harde wind op IJburg.

Subtiele verschillen

De woningen in de terrasblokken op de hoeken bieden allemaal zicht op het park. De drie blokken zijn duidelijk familie, met subtiele verschillen in bouwmassa en architectonische uitwerking. De meanderende wit-betonnen lijst rond de ramen is in de twee gebouwen net even anders; de balkongevels zijn geheel in uitgevoerd in licht beton.

Samenleven, samen delen

Op de begane grond aan het park liggen commerciële ruimten. Veel van deze ruimten passen in het shared living-concept, waarin samenleven en samen delen voor de hele wijk centraal staat.