Context
Proces
Resultaat

Amstelkwartier 1B

Context
Proces
Resultaat

Duurzaamheid moet mooi zijn! Het ontwerp van deze woontoren laat zien dat het kan: juist de integratie van duurzame oplossingen maakt de uitstraling uniek.

Het Amstelkwartier transformeerde aan het begin van deze eeuw van saai industriegebied naar een levendige woonwijk. Langs de Amstel kwam het park Somerlust, en op de hoek met de Spaklerweg was een duurzame woontoren gepland. Op verzoek van Bouwbedrijf de Nijs, met wie we onder meer samenwerkten aan Pontsteiger, maakte Arons & Gelauff een ontwerp voor de tender van de gemeente Amsterdam.

Met ons ontwerp mikten we op mensen die een grote woning zoeken in het luxe segment. Omdat zij gezond, comfortabel en toekomstbewust willen wonen realiseren we voor hen de maximale BREEAM-score op de domeinen gezondheid en energie. Op het gebied van duurzaamheid werkten we samen met seARCH.

Amstelkwartier 1B

45 appartementen (110 - 360 m²), 4 atelierwoningen (140 m²), parkeerplaatsen, commerciële ruimte, ateliers en beeldentuin.

Locatie

Amstelkwartier, Amsterdam

Opdrachtgever

Bouwbedrijf de Nijs

Adviseur duurzaamheid

seARCH

Adviseur constructie

Van Rossum

Status

Tender

In dit ontwerp met een dubbele gevel integreerden we duurzaamheidsdoelstellingen, bouwfysische uitdagingen en woonplezier. Per bouwlaag laten we de gevels licht naar buiten neigen, zodat op elke verdieping rondom een dak ontstaat. Zo krijgt elke woning een zonnefabriek op het eigen appartementsdak van één meter breed.

Met circa 1.800 m2 aan PV-panelen haalt het project het BREEAM-predicaat ‘outstanding’, zonder het gebouw of de gevel op enige wijze geweld aan te doen. De integratie van de panelen verleent de toren rondom juist een unieke architectuur met een elegant silhouet. Verder ontwierpen we een plint van bijna tien meter hoog, met rondom een open karakter. En de hoogste verdieping voorzagen we van een hoog doorschietende gevel, zodat de installaties op het dak uit het zicht zijn.

Per bouwlaag laten we de gevels licht naar buiten neigen, zodat op elke verdieping rondom een dak ontstaat. Zo krijgt elke woning een zonnefabriek op het eigen appartementsdak van één meter breed.

Buffer tegen geluid en hitte

De dubbele gevel werkt als klimaatbuffer naar de feitelijke woongevel erachter. Op de locatie is geluidsbelasting een uitdaging door de nabijheid van de spoorweg. Ook het spuien van de woning kan geluidluw en windluw achter deze dubbele gevel.

Zichtbare houten woongevel

Een glazen voorzetgevel met hoeken van rond gebogen glas geeft de toren rondom een opvallende, zachte vorm. Het gevelglas staat onder een hoek, waardoor er geen harde weerspiegeling van de lucht is, maar juist de houten woongevel te zien is.

Geen windhinder

De gelaagde gevelopbouw zorgt voor een horizontale afstroming van de wind. Hierdoor treedt er aan de voet van de toren geen windhinder op voor bewoners, bezoekers en fietsers die deze hoek passeren.

Doorzicht naar beeldentuin

We gaven de woontoren een schitterende tweelaagse entreehal aan de binnentuin. Vanaf de Spaklerweg heeft de plint bij de entree doorzicht naar de beeldentuin, zodat de straatwand hier licht, ruim en open wordt.