Roof Expression

197

architectural design for four hook shaped apartment buildings along the Entrepothaven
––

Amsterdam, NL
––



169 dwellings from 65 to 225 m²
parking garage with 420 parking places
7 commercial spaces from 75 to 395 m²

client: Amvest
contractor: de Nijs
renderings: zesxzes

start construction: autumn 2018
––

Amsterdam Eastern Docklands, NL

Cruquius 1.3

On Cruquius island, part of the Eastern Docklands of Amsterdam, we designed four hook shaped buildings overseeing the water of the Entrepothaven. The buildings are organized two-by-two around a collective courtyard. Underneath the buildings and the garden lies a two story parking garage. The top story is reserved for visitor parking and contains a bicycle storage for the inhabitants. The inhabitants park their car in the enclosed story below.

The projects target group is a group which is sometimes overlooked in Amsterdam: families living in the city. That is why we created traditional two sided family houses on the ground floor. In the city it is important to be able to sleep safe and peacefully with a window open, so we placed the bedrooms on the first floor. The living rooms on the ground floor have a small garden on the street side, and a bigger garden on the side of the collective courtyard. On the corners of the four building blocks there is room for several commercial spaces, their specific function is not yet known. This combination of living and working on the gound floor creates an interesting and lively atmosphere on the street level.

A more common city type dwelling can be found on the second, third and fourth floor: the one story apartment. These dwellings have big outside spaces on both sides. These balconies are connected with smaller ‘window cleaning’ balconies. This gives the inhabitants the opportunity to create a lively and green atmosphere all around the apartment. Greenery and nature isn’t a theme that only applies on the outside spaces in this project: the buildings are ‘nature inclusive.’ The facade contains nest boxes for different species of birds and bats, and the specially selected plantation contains food for several animals.

The two highest floors have two kind of dwellings: a same level loft style penthouse, and a two story penthouse. The expressive roof shape of these buildings can be recognized from afar and gives the building its own identity, and the top dwellings extra spaciousness. This feeling of having an own identity is also translated to individual dwellings: you are literally living under your own roof.

The architecture is straightforward and firm. The emphasis lies on high quality living. The outside spaces and the high amount of glass in the facade, make sure that the beautiful views are optimally utilized. The plinth of the light coloured facade is made of robust brick and white concrete stripes. Above the plinth, the materials and facade get a more lighter feel; the dominant balconies have white edges, a transparant glass balustrade and a wooden ceiling with a warm appearance.

The collective garden gets a transparant fence to maintain an open sightline between the garden and the harbour. All houses have a sunny side, and all houses have a view on the water of the Entrepothaven. Holiday at home!

This post is also available in: NL

Other projects