BREEAM outstanding

189

architectenselectie voor een duurzaam woongebouw voor Amstelkwartier blok 1b
––

Amsterdam, NL
––



4 atelierwoningen (140 m²)
45 appartementen (110 - 360 m²)

120 m² commerciële ruimte
310 m² ateliers
250 m² beeldentuin

58 parkeerplaatsen

opdrachtgever:
bouwbedrijf de Nijs

adviseur duurzaamheid:
seARCH

adviseur constructie:
van Rossum
––

Amstelkwartier Amsterdam, NL

BREEAM outstanding

Wat Tesla model S heeft gedaan voor auto’s doet ons project voor gebouwen. Duurzaamheid moet mooi zijn! Het integreren van duurzaamheid in architectuur maakt de uitstraling van deze toren uniek.

In dit ontwerp met een dubbele gevel worden duurzaamheidsdoelstellingen, bouwfysische uitdagingen en woonplezier helder en eenvoudig geïntegreerd. We brengen zonnepanelen en architectuur samen in een uniek huwelijk. Per bouwlaag neigen de gevels licht naar buiten zodat op elke verdieping rondom een dak ontstaat. Elke woning krijgt, op het eigen, één meter brede appartementsdak, een zonnefabriek. Met deze eenvoudige ingreep voorzien we de hoogbouw van circa 1.800 m2 PV-panelen zonder op enige wijze het gebouw of de gevel geweld aan te doen. De integratie van de panelen verleent de toren rondom juist een unieke architectuur met een elegant silhouet. Hiermee haalt het project het BREEAM-predikaat “outstanding” ,de hoogst haalbare score.

Wij maken een woontoren met een onderscheidend ontwerp waarin de hoogste duurzaamheids- doelstellingen harmonieus zijn opgenomen.

De toren gebruikt de volle hoogte zodat het gebouw heel slank wordt. Een glazen voorzetgevel met hoeken van rondgebogen glas geeft de toren rondom een opvallende, zachte vorm. Het gevelglas staat onder een hoek, waardoor er geen harde weerspiegeling van de lucht is, maar juist doorzicht ontstaat. Op die manier geeft de achter de voorzetgevel liggende (FSC) houten woongevel het project zijn warme uitstraling. De plint is bijna 10 meter hoog, en heeft een open karakter met uitstraling rondom. De architectuur van de plint is een verbijzondering van de gevels erboven. Op de hoogste verdieping wordt de gevel bekroond met een hoog doorschietende gevel waardoor er geen zicht is op installaties op het dak. Julius krijgt zo een continue architectuur met een levendige voet en een mooie beëindiging in de lucht.

Geluid- en windluw

De dubbele gevel doet nog veel meer: deze werkt als klimaatbuffer naar de feitelijke woongevel erachter. Op de locatie is geluidsbelasting een uitdaging door de nabijheid van de spoorweg. Spuien van de woning – in hoogbouw altijd een aandachtspunt – kan geluidluw en windluw achter deze dubbele gevel.

Beschutting tegen de wind, zonwering, uitzicht, daglicht, comfort, energieopwekking, duurzaamheid, grote buitenruimten, flexibele indeelbaarheid en woonplezier zijn aspecten die in het ontwerp met de dubbele gevel simpel, doeltreffend en mooi worden geïntegreerd.

De gelaagde gevelopbouw is niet alleen mooi in zijn architectuur, maar zorgt bovendien voor een horizontale afstroming van de wind. Hierdoor treedt er aan de voet van de toren geen windhinder op. Een comfortabel windklimaat is prettig voor de bewoners en de dagelijkse bezoekers van de plintfuncties. Maar ook belangrijk voor de veiligheid van de vele fietsers die deze hoek passeren.

Plint

Julius staat op de kop van park Somerlust op de overgang van park naar Spaklerweg. De bijzondere positie wordt gemarkeerd in de architectuur van de plint. Kenmerkend is de hoge rondlopende luifel gestut op houten diagonalen. De luifel biedt beschutting en geeft het gebouw op de begane grond een vriendelijke uitstraling. De plint is omwille van transparantie en doorzicht aan de binnenkant open gehouden voor een lichte binnentuin. Vanaf de Spaklerweg ontstaat er via de transparante lobby en de binnentuin een subtiele, gelaagde overgang tussen de drukke stadsstraat en het park. Het gebouw is alzijdig, heeft rondom uitstraling naar de omgeving en een levendige begane grond.

De woontoren krijgt een schitterende tweelaagse entreehal aan de binnentuin. Vanaf de Spaklerweg heeft de plint bij de entree doorzicht naar de beeldentuin, zodat de straatwand hier licht, ruim en open wordt. De lobby heeft een ontmoetingsfunctie en geeft ruimte aan enkele werkplekken voor de bewoners van de toren. De luxe van de appartementen wordt in de entreehal al aangekondigd door het zeer hoge afwerkingsniveau met een palet van verantwoord gewonnen natuurlijke materialen.

Op de begane grond zijn buurtbewoners dagelijks welkom bij de art-of-food delicatessenwinkel op de noordhoek. Deze winkel is een toevoeging voor het hele Amstelkwartier. In de ochtend komen de eerste buurtbewoners voor een snel meeneem ontbijt op weg naar het werk. Midden op de dag is er aanloop van de kantoorwerkers van de Omval op zoek naar ingrediënten voor een gezonde lunch. Tot in de late avond koop je hier alle verse producten voor je eigengemaakte maaltijd. Of kies je voor één van de heerlijke biologische afhaalmaaltijden.

Ateliers Amstelkwartier

Aan de parkzijde van de plint ligt de grote ruimte van Ateliers Amstelkwartier. AA biedt cursussen beeldende kunst aan voor verschillende leeftijden en doelgroepen die het leuk vinden om artistiek bezig te zijn. Ateliers Amstelkwartier is gespecialiseerd in lessen op het gebied van tekenen en schilderen. Behalve deze lessen kun je bij Ateliers Amstelkwartier ook terecht voor lezingen, workshops, kunstenaarsdiners, filmavonden en exposities. De binnentuin wordt bij de activiteiten betrokken.

Op de zuidhoek van de plint komt een kunst-galerie. De wisselende programmering en inrichting van de beeldentuin binnen het bouwblok wordt hier bedacht en uitgevoerd. Door de creatieve wisselwerking tussen AA en de galerie zijn de ateliers en de binnentuin maandelijks toneel voor openingen en manifestaties waar de hele buurt welkom is. Aan de Amstelbeststraat liggen kleinere ateliers. Deze kunnen worden gekoppeld aan de woningen op de eerste verdieping van de plint.

Flexibel indeelbare verdiepingen

Met een nuchtere, eenvoudige bouwstructuur van betonnen wandschijven maken we flexibel indeelbare verdiepingen, met de mogelijkheid tot het maken van een variabel aantal appartementen per laag. De appartementen hebben woongevels rondom en uitzicht naar alle windstreken. Julius heeft van af buiten bezien louter voorkanten. In de top is de mogelijkheid penthouse-appartementen te maken die de gehele verdiepingsvloer beslaan. Aan de binnenkant is het groendak van de plint afgeschuind zodat er veel daglicht in de binnenhof valt.

Plintappartementen

Op de eerste verdieping van de plint liggen brede grondgebonden appartementen. Deze kunnen bovendien worden gekoppeld met een atelier op de begane grond. In het groene dak van de plint liggen de verzonken dakterrassen van deze woningen. De woningen zijn slank gehouden zodat de binnentuin maximaal daglicht ontvangt waarmee de lichtheid van de plint wordt benadrukt.

Toekomstbewust en luxe

Mensen die een grote woning zoeken in het luxe segment vormen onze doelgroep. Omdat zij gezond, comfortabel en toekomstbewust willen wonen realiseren we voor hen de maximale BREEAM-score op de domeinen gezondheid en energie. De appartementen baden in het daglicht en met een dubbele hoeveelheid frisse lucht en een perfect functionerende koeling behoort zomerhitte tot het verleden. De bewoners krijgen bij aankoop van hun appartement veel keuzevrijheid en indelingsflexibiliteit. De woningen worden opgeleverd met een hoog niveau en een zeer bewuste toepassing van materialen en afwerkingen.

This post is also available in: EN

Other projects