Silo’s Zeeburg

110

cultuurhuis voor Annie M.G. Schmidt
––

Zeeburger Eiland, NL
––



museum van 4000 m²
omvat o.a. een bibliotheek, theater, filmtheater en resataurant

oplevering: project is uitgesteld
––

Zeeburgereiland, Amsterdam

Annie M.G. Schmidt Huis

“Er is dans…, er is film…, theater…, bibliotheek…, leeszaal…, alles voor kinderen in een centrum. En dat is uniek in Nederland. En ik hoop van harte dat dat doorgaat. En als dat mijn naam mag dragen, dan ben ik zeer vereerd.” Dit zei Annie M.G. Schmidt toen zij in 1993 over de plannen voor een kunstencentrum voor kinderen werd geïnformeerd. Nu, in 2009, is bekend geworden dat Het Annie M.G. Schmidt Huis komt in Amsterdam, op het eeburgereiland.

Het winnende plan is een multifunctioneel cultuurhuis, dat uiteenlopende activiteiten en uncties herbergt, met een spectaculaire open speeltuin op het dak van de ene silo en op het dak van de andere restaurant Praq op ‘t daq. Van tentoonstellingsruimte en mediacentrum tot bioscoop, van theaterzaal tot torenkamer, van de winkel tot het restaurant: de deuren staan 7 dagen per week, het hele jaar door, wagenwijd open voor bezoekers en uurtbewoners. Daarmee krijgen de silo’s een inspirerende, levendige bestemming, die meebepalend is voor de ontwikkeling van de nieuwe wijk Zeeburgereiland.

ruimtelijk concept

De drie silo’s vormen in hun huidige staat een krachtig beeld dat vanuit vele hoeken in de stad is te zien. Als straks de nieuwe wijk rondom deze silo’s verrijst, zullen alleen de opbouwen nog van verre te zien zijn. Doel bij het ontwerpen van deze nieuwe opbouwen is het bestaande krachtige beeld te behouden. In hun nieuwe opzet zullen de drie silo’s een reeks blijven vormen, eenvoudig uitgewerkt maar met verhoogde silhouetten. Het ruimtelijk concept van de twee silo’s van het Annie M.G. Schmidt Huis sluit aan bij de eenvoudige, krachtige architectuur van de oostelijke silo. De opbouwen op de silo’s kondigen al op afstand aan dat hier iets bijzonders te doen is. Vanuit de wijde omtrek is de prachtige opgetilde speeltuin op de westelijke silo zichtbaar. Op de middelste silo ligt een toprestaurant dat ’s avonds als een billboard zal werken. Om de stoerheid van de reeks tonnen zo min mogelijk te verstoren hebben we beide silo’s verbonden met een bescheiden tussengebouw dat geïnspireerd is op het bestaande trappenhuis tussen de middelste en de oostelijke silo. In dit transparante element van glas en beton worden de twee silo’s op alle verdiepingen met elkaar verbonden. Op de begane grond is hier de hoge, uitnodigende entree van het Huis. In de middelste silo leggen het café en de winkel contact met de buurt via grote openingen in de silowand. Het café heeft een ruim terras op de zon. Rondom de silo’s nodigt het maaiveld uit tot gebruik door de buurt. De theaterzaal in de westelijke silo kan zich ook naar buiten openen zodat in de zomer voorstellingen kunnen worden gespeeld voor een publiek dat buiten zit.

licht en donker
Het programma van het Annie MG Schmidt Huis kent een groot aantal functies die geen direct daglicht behoeven (theater, bioscoop, tentoonstelling- en repetitieruimtes en tudio’s). Zij passen perfect in de gesloten silo’s. Het gebouw tussen de silo’s is – als contrast – juist heel transparant. Hierin ligt de hoofdentree (tien meter hoog!) met de receptiebalie. Vanuit deze centrale hal kijk je naar de winkel en naar het café. Aan de overkant van de hal is het theater. Tijdens voorstellingen werken de hal en het café samen als foyerruimte. Centraal tussen café en winkel is de lift naar restaurant Praq. Daarnaast de opgang naar de tentoonstelling over leven en werk van Annie M.G. Schmidt middels een grote gebogen trap.

huid
De zuiverheid van de silovormen worden zowel door de architect van de oostelijke silo als in onze beide silo’s gerespecteerd. De cilindervorm wordt in de hoogte versterkt om de drie ook na de functieverandering als groep silo’s herkenbaar te houden. Door de grote kracht van dit beeld wordt het mogelijk elke silo een eigen identiteit te geven door de verschillende opbouwen en verschillende gevels. De middelste silo pakken we in met een metalen bekleding waarin teksten van Annie M.G. Schmidt zijn uitgestanst. Deze teksten zijn soms leesbaar, soms zo over elkaar heen gezet dat het een abstractie wordt. Dit materiaal wordt ook over de opbouw doorgezet. Daar maakt het metaal langzaam plaats voor gebogen glas waarop de tekstabstracties werken als zonwering. De andere silo van het Huis heeft het thema tuin gekregen. Bovenop ligt een driedimensionale speeltuin in een kooi met spelelementen en terrassen op verschillende niveaus. Soms lijkt zo’n terras op een vogelkooi waarin veilig kan worden gespeeld, soms is het een met glazen panelen voor de wind beschut caféterras, verbonden met het café-restaurant ernaast. De tuinsilo is van onder tot boven overdekt met een groene gevel.

This post is also available in: EN

Other projects