Terraswoningen

174


––

Amsterdam Zeeburgereiland, NL
––



158 woningen waarvan 28 penthouses
horeca 190 m²
113 parkeerplekken
640 fietsparkeerplekken

––

Zeeburgereiland Amsterdam, NL

Blok 10

Rondom het toekomstige park van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland komen hoge gebouwen. Blok 10 staat aan de noordzijde van dit park en werpt door zijn positie schaduwen op zijn eigen plot.

Dit ontwerp in opdracht van Synchroon geeft een antwoord op deze schijnbaar problematische situering. Zowel in doorsnede als in plattegrond is een massa gemaakt die zorgt voor een goede oriëntatie op de zon binnen deze stedenbouwkundige randvoorwaarden.

blok10

Daarnaast dient de terrassende doorsnede om een geleidelijke overgang te maken naar de laagbouw achter aan de noordzijde.

Ook in plattegrond zijn de gebouwen ontworpen om een goede oriëntatie op de middag- en avondzon te hebben: De gevels zijn richting het westen schuin gezet.

Door deze kanteling ontstaat er op de zuidwest hoek een prachtige locatie voor een café, met een pleintje in de zon.

De gebouwen trappen met ruime terrassen richting het noord-oosten. Hierdoor kijken de woningen met de zon mee in de richting van het Waterland. Door deze doorsnede ontstaan er over de volle diepte van het plan in totaal 28 penthouses met terras.

Organistatie

De gebouwen zijn georganiseerd rond een corridor. Naast tussenwoningen kent het plan door de terrassen structuur ook een groot aantal woningen met een hoek- of zelfs een driezijdige oriëntatie. Bovenin zitten een aantal grote penthouses. De corridors worden naar boven toe steeds kleiner. De liften en trappenhuizen zitten in het hoge deel van het gebouw.

Gevels/Materialen

De gevelopeningen zijn in een strak ritme ontworpen om te zorgen dat de sculptuur van de gebouwen het hoofdthema blijven. De gevels worden met een lichte Wassenstrich baksteen uitgevoerd.

De terrassen krijgen een groene zone nabij de dakrand en worden ivm wind voorzien van een glazen hekwerk.

De entreehallen aan de parkzijde zijn dubbel hoog inclusief plint (6.8 meter) en er is een hoofd- en fietsentree aan deze zijde. Naar de lift toe verschaalt de hoogte zodat er een intieme overgang naar het interieur van het gebouw is.

De dubbele aluminium kozijn worden aan een zijde voorzien van een strook Koper of Brons. Hierdoor krijgt de gevel een extra schaal tussen open en dicht. De gevelopeningen ogen daardoor groter dan ze in werkelijkheid zijn.

De balkons zijn er in twee vormen: recht en schuin, dit is afhankelijk van hun positie in de gevel. Ze krijgen in principe geen hemelwaterafvoer en onderzocht wordt of ze van een lichte constructie gemaakt kunnen worden. De hekwerken gaan voor de vloerranden langs en kennen een onregelmatige, verticale open en dicht patroon.

 

This post is also available in: EN

Other projects